Bent u een early adopter?
Gepost op 8 november 2015

Van Drupal 8 is afgelopen week de 3e release candidate uitgebracht. Misschien volgt nog een 4e RC maar in elk geval staat vast dat 19 november a.s. de eerste productieversie uitkomt, Drupal 8.0.0.

Of dit het goede moment is om voor uw nieuwe webproject te kiezen voor Drupal 8, hangt af van een aantal factoren. Maar dat versie 8 nu al een goede keuze kan zijn bewijzen een aantal van de early adopters die inmiddels met Drupal 8 in zee gingen.

Nu Drupal 8 inzetten?

Niet in alle gevallen is de keuze voor Drupal 8 op dit moment verstandig en/of haalbaar. Wie een Drupal 7 website runt doet er verstandig aan om met upgraden even te wachten tot versie 8 (+ de bijbehorende uitbreidingsmodules) wat meer zijn gematured.

Toch zijn er gevallen denkbaar waarin ook op dit zeer vroege moment de keuze voor Drupal 8 al gerechtvaardigd en wellicht verstandig kan zijn.

 • U wilt een eenvoudige website laten ontwikkelen die niet intensief gebruik gaat maken van uitbreidingsmodules.
  Net na het verschijnen van een nieuwe major Drupal release is van veel uitbreidingsmodules de nieuwe versie nog niet beschikbaar. In sommige gevallen is dit geen probleem, bijvoorbeeld omdat de out-of-the-box kwaliteiten van Drupal voldoende zijn voor het online project dat u heeft gepland.
      
 • Het webproject dat u wilt laten ontwikkelen heeft een doorlooptijd van een aantal (bijvoorbeeld 6 of meer) maanden.
  In dergelijke gevallen zal in de eerste fase vooral planning worden gedaan terwijl tegen de tijd dat de functionaliteit daadwerkelijk nodig is deze waarschijnlijk beschikbaar zal zijn.
     
 • Uw nieuwe webproject heeft dringend behoefte aan de functionaliteit die wel door Drupal 8 maar niet door Drupal 7 wordt geboden.
  In gevallen als deze kan de meerwaarde van Drupal 8 de extra investering rechtvaardigen die nodig is om Drupal 8 en uitbreidingsmodules zelf aan te passen aan de vereisten van uw project.

Early adopters

Er zijn per vandaag tientallen voorbeelden bekend van productiewebsites die succesvol zijn gebaseerd op het Drupal 8 platform. Een greep uit deze early adopters:

Drupal.com


France Télévisions


Bandholm Hotel


BM Projects


PLB International