Drupal 8: nu al upgraden?
Gepost op 24 augustus 2015

Nu de release datum van Drupal 8 dichterbij komt (wordt in het 4e kwartaal van 2015 verwacht), rijst de vraag wat een goed moment is om te gaan upgraden naar deze nieuwe major Drupal versie. Hier enkele overwegingen.

Ondersteuning voor Drupal 6 vervalt

Vanaf de dag dat Drupal 8 verschijnt, wordt Drupal 6 nog 3 maanden ondersteunt. Daarna vervalt deze ondersteuning en moet Drupal 6 definitief als end-of-life (EOL) versie worden beschouwd (er worden dan geen updates meer uitgebracht). De ondersteuning voor Drupal 7 blijft onveranderd.

Met de komst van versie 8 is er voor Drupal 7 gebruikers dus niet direct de noodzaak om te upgraden, maar voor Drupal 6 wel. Omdat de ondersteuning voor deze versie snel vervalt, lopen eigenaren van Drupal 6 sites het risico om binnen niet al te lange tijd (naar verwachting vanaf januari/februari 2016) geconfronteerd te worden met bugs die niet langer worden opgelost.

Vanaf einde van dit jaar geldt dus dat Drupal 7 gebruikers kunnen upgraden, terwijl Drupal 6 gebruikers in veel gevallen moeten upgraden.

Nu upgraden of nog even wachten?

Maar is het verstandig om rond die tijd al direct te upgraden naar Drupal 8?
De ervaring leert dat het in het algemeen beter is om nog even te wachten.

Want op het moment van verschijnen van Drupal 8 zullen veel uitbreidingsmodules nog niet geschikt zijn voor deze versie, wat doorgaans betekent dat een deel van de functionaliteit die uw huidige site beschikbaar heeft, domweg nog niet beschikbaar is voor de upgrade.

Een ander argument om nog even te wachten met upgraden is dat je hiermee de eventueel aanwezige kinderziektes van een nieuwe major versie kunt omzeilen.

Ons advies

Hoewel er allerlei uitzonderings gevallen te bedenken zijn, luidt in het algemeen ons advies: wacht met upgraden tenminste 6 maanden na de release van een nieuwe major Drupal versie. Na die 6 maanden kunt u een inventarisatie (laten) maken van de mogelijkheden (waarna het in sommige gevallen beter kan blijken om zelfs nog een paar maanden te wachten).

"Maar hoe zit het nu met mijn Drupal 6 website?"

Aan onze klanten met een Drupal 6 website adviseren wij op dit moment om te upgraden naar Drupal 7. Wachten tot Drupal 8 geheel gebruiksklaar kan voor deze groep een risico inhouden.

Bovendien -upgrades over 2 versies zijn arbeidsintensief- geeft dit de mogelijkheid om de investering van de uiteindelijke upgrade naar Drupal 8 over enkele jaren te spreiden.